Cor van Binsbergen - natuurfotografie
 Foto's per categorie Vogels per soort
Over de fotograaf / apparatuur...
Gastenboek Contact Links 
Eerst even kort de huidige apparatuur (onderaan meer hierover):
Nikon D300 Sigma 150-500 Nikkor 85 mm macro


Over de fotograaf

Geboren ben ik in 1969, getogen in Bleiswijk. Daar ben ik erg vaak bij de Rottemeren geweest om vogels te kijken. Ook waren daar erg veel paddestoelen in het bos.
Na Bleiswijk volgde een studie in Delft, waarna ik een baan kreeg als software engineer in Woerden. Erg leuk werk vond ik dat. Al heb ik bij mijn studiekeuze getwijfeld tussen technische informatica en tropische bosbouw. Dat laatste is wel heel iets heel anders! Maar volgens recente testen had ik beter díe studie kunnen doen. Maar het is misschien een beetje laat om dat nog te veranderen; om alsnog tropische bosbouw te studeren of de opleiding tot boswachter te doen.
Momenteel zit ik na een burnout al jaren in de WAO.
Van huis uit heb ik de liefde voor de natuur en fotografie meegekregen. Mijn vader keek vogels en fotografeerde insecten, mijn moeder was vooral geïnteresseerd in planten. Als vanzelf neem je dat over.
Gelukkig lijkt mijn zoon dezelfde interesse te hebben!
Afijn, genoeg over mezelf.Gebruikte apparatuur

1. Asahi Pentax

Ongeveer op mijn 15e ben ik begonnen met fotograferen. Dia's uiteraard, dat was niet zo duur.
In het begin gebruikte ik een Asahi Pentax van mijn vader (ook enthousiast hobby-fotograaf en lid van de fotoclub in Voorburg). Dit toestel had geen belichtings automaat, maar de 'mijne' had wel een op de body geklemde lichtmeter waardoor een soort halfautomaat ontstond. Al snel ging mijn aandacht naar natuurfotografie, mede onder invloed van mijn vader die zich toegelegd had op het fotograferen van insecten.
Mijn eerste aankoop betrof een set van 4 tussenringen. Daarmee kwam de macrofotogtafie onder bereik. Fantastisch!


2. Olympus OM-1

Na het VWO-examen had ik wat weken over voor een baantje. Met de opbrengst daarvan kocht ik een tweedehands Olympus OM1 met een standaardlens. Dat had wat voordelen, aangezien mijn vader ook met Olympus-spullen fotografeerde en over een leuke verzameling lenzen beschikte!
De volgende aankoop was een Vivitar macro-convertor. Heel wat handiger dan de tussenringen.
Met de Olympus heb ik jaren gedaan. Later heb ik wat spullen van mijn vader, die op Nikon overging, overgenomen. Ook het zelf geknutselde hulpmiddel om insecten te fotograferen met een 90 mm macrolens. Jarenlang heb ik met de OM-1 gefotografeerd.

3. HP PhotoSmart 945

Begin 2005 kreeg ik van mijn sympathieke baas mijn eerste digitale camera, de HP Photosmart 945. Een heerlijk toestel; voor de eerste keer een toestel met autofocus! Met 8x optische zoom en een macrostand. Vogels, insecten,landschappen, planten en paddestoelen allemaal met hetzelfde apparaat. Tienduizenden foto's heb ik met dit toestel gemaakt. Toch begon ik al wel tegen de grenzen van dit toestel aan te lopen, met name tegen de ontspanvertraging.
Met deze camera heb ik nog een poosje geëxperimenteerd met een omgekeerde standaardlens. Ik hield dan een standaardlens (50 mm, van de Olympus) omgekeerd, dus met de frontlens tegen de lens van de PhotoSmart 945. Je krijgt dan aardige vergrotingen. Omdat het licht dan meestal wat beperkt is, gebruikte ik een witte beslagkom als soortemet studio! Door de witte ronde vorm werd het flitslicht alle kanten op verstrooid en werd het onderwerp toch aardig belicht. De foto van de bladluizen hiernaast is op zo'n manier gemaakt.


4. Nikon D100
Mijn vader fotografeerde ondertussen ook digitaal, met een Nikon D100. Toen hij overstapte op een Nikon D200 kon ik zijn D100 overnemen, met een Nikon zoomlens van 24-120 mm en een Tamron telezoomlens van 200-400 mm. Dat was heerlijk fotograferen! Te verwaarlozen ontspanvertraging, meerdere foto's per seconde. Lekker snel dus.
Deze tijd begon ik meer en meer vogels te fotograferen. Foto's die ik ook wel opstuurde naar BirdPix en NederPix.


5. Nikon D200
Maar mijn vader ging in 2008 over op een Nikon D300 en ik kon zijn D200 overnemen. Nog betere kwaliteit! Minpuntje is de ietwat luidruchtige sluiter; vogels zijn er niet zo van gecharmeerd.
Nu begon ik de beperkingen van de Tamron 200-400 goed te merken: slecht werkende autofocus, niet echt helder beeld. Na 2 jaar sparen kon ik begin 2010 mijn nieuwe telelens ophalen: de Sigma 150-500 1:5-6.3 DG APO HSM. Wat een genot! Helder beeld, autofocus en stabilisatie! het percentage goede scherpe foto's nam door deze lens sterk toe.


6. Nikon D300
In 2012 kon ik de D300 van mijn vader overnemen. Weer betere kwaliteit! En een wat rustiger sluiter, wat de vogels zullen waarderen.


Ere wie ere toekomt...
Natuurfotografie is een heerlijke hobby. Lekker buiten bezig zijn, in de prachtige schepping. Bij de schrijvertjes, die volgens Guide gezelle de heilige Naam van God schrijven. Bij de vogels die tot eer van hun Schepper zingen.

Het ruime hemelrond vertelt met blijde mond Gods eer en heerlijkheid!

Dus: Ere wie ere toekomt!